Kun­ta­vaa­lit 2025 Rai­sios­sa

Raision Vasemmistoliitto toimii tasa-arvoisen ja kaikki kuntalaiset huomioon ottavan Raision puolesta. Raisiossa Vasemmisto ajaa toimivia ja helposti saavutettavia peruspalveluita ja laadukkaita sivistyspalveluita. Tavoitteenamme on, että kaikkien oikeus palveluihin turvataan ilman syrjintää. Kuntapäätökset on valmisteltava ja toteutettava palvelemaan kaikkia kuntalaisia riippumatta iästä, sukupuolesta, kansalaisuudesta tai elämäntilanteesta.

Vuoden 2025 kuntavaaleissa Raision Vasemmistoliiton listalta löytyy jo 25 ehdokasta. Ehdokkaamme tulevat kaikkialta Raisiosta edustaen erilaisia elämäntilanteita ja ammattiryhmiä. Vaaliteemamme liittyvät peruspalvelujen takaamiseen, laadukkaaseen koulutukseen ja varhaiskasvatukseen, vihreään ja elävään kaupunkikuvaan sekä kulttuurin ja liikunnan harrastustilojen takaamiseen.

Voit lukea koko kuntavaaliohjelmamme alta klikkailemalla teemojen otsikkoja auki tai lataamalla koko ohjelman kerralla.

Kuntavaalien ehdokkaat Raisiossa 2025



Kuntavaaliohjelma 2025

Voit lukea koko kuntavaaliohjelmamme alta klikkailemalla teemojen otsikkoja auki tai lataamalla koko ohjelman kerralla sivun alareunasta.


 

  • Lopetetaan lyhytnäköinen leikkauspolitiikka
  • Panostetaan kestävään talouspolitiikkaan ja pitkäjänteiseen investointistrategiaan
  • Turvataan laadukkaat palvelut maltillisella veronkorotuksella
  • Tehdään tarkkanäköistä ja aktiivista omistuspolitiikkaa
  • Ei myydä tuottavaa omaisuutta
  • Tuetaan yrittäjyyttä ja houkutellaan uutta liiketoimintaa kaupunkiin

Me Raision Vasemmistoliitossa emme hyväksy lyhytnäköistä leikkauspolitiikkaa. Palveluista leikkaaminen saattaa säästää euroja sillä hetkellä, mutta kasvattaa kuntalaistemme hyvinvoinnin velkaa pitkällä aikavälillä.

Olemme pitäneet tällä valtuustokaudella ääntä niin Raision kuin maan hallituksenkin leikkausten vaikutuksista tavallisen ihmisen arkeen. Kun yhdessä paikassa leikataan Kelan tuista, toisessa paikassa toimeentulotuella elävien määrä kasvaa. Samoin mielestämme tapahtuu Raisiossa, mikäli lasten ja nuorten kasvatuksesta, oppimisesta, harrastusmahdollisuuksista ja hyvinvoinnista leikataan. Leikkaukset näkyvät myöhemmin nuorten pahoinvointina, kasvaneena häiriökäyttäytymisenä ja turvallisuusuhkien kasvuna.

Raisio kasvaa kovaa vauhtia. Väkilukumme on noussut jo yli 25 tuhannen, ja uutta kaupunkikuvaa rakennetaan kovaa vauhtia eri puolille kaupunkia. E18-tien kymmenien miljoonien eurojen jättiremontti muuttaa Raision keskustan vuosiksi mutaiseksi työmaakuopaksi. Lopputuloksena Nesteentie siirtyy keskustan kohdalta tunneliin, ja nyt meidän päättäjien on tärkeää toimia kaupunkilaisten, keskustan yrittäjien ja keskustan läpikulkijoiden edunvalvojina niin remontin ajan kuin tulevaa kaupunkikuvaa suunniteltaessa.

Samalla kun kaupungilta palaa rahaa keskustan tieremonttiin ja uuteen rakentuvaan keskustaan, koulu- ja päiväkotiverkkomme vanhenee kovaa vauhtia. Uusi yhtenäiskoulu valmistuu Vaisaaren yläkoulun viereen vuoden 2025 aikana, ja toista yhtenäiskoulua suunnitellaan jo kovaa vauhtia Raisiontien varteen Kukkatalon vastapäiselle tontille. Kuloistenniitylle valmistuva kahdeksan ryhmän päiväkotikaan ei riitä takaamaan sitä, että päiväkotiverkkomme riittää jatkossa kasvavan kaupungin tarpeisiin. Pari vuotta sitten hyväksytty kuihtuvan kaupungin ennusteisiin laadittu kouluverkkosuunnitelma vanhenee huonosti, joten suunnitelman jatkuvaa uudelleentarkastelua ja päivitystä tarvitaan.

Me Raision Vasemmistoliitossa uskomme, että sivistyspuolen investoinnit ovat tärkeitä ja ne tulee toteuttaa viivyttelemättä. Emme kuitenkaan suostu siihen, että investoinnit maksetaan lasten ja nuorten hyvinvoinnista leikkaamalla. On löydettävä kestäviä ratkaisuja, jotta voimme taata, että palvelut säilyvät seinien sisällä myös tulevaisuudessa.

Raision Vasemmistoliitto on ollut valmis tukemaan Raision tuloveroprosentin veronkorotusta, jotta tärkeät palvelut saadaan taattua myös investointipaineiden alla. Meille veroprosentin korotus ei ole vaalikysymys – valitsemme aina lasten ja nuorten hyvinvoinnin prameiden seinien sijaan, vaikka se tarkoittaisi irtopisteiden menettämistä vaaleissa.

Samalla Raision tulee toimia omistuspolitiikassaan aktiivisesti ja ennakoiden. Kaupungin omistuksista tulee pitää hyvää huolta, eikä tuottavaa omaisuutta saa myydä. Raisiossa tuleekin huolehtia siitä, että kuapungilla on riittävästi konserniohjauksen ja sopimusoikeuden asiantuntijoita. Hyvillä sopimuksilla voidaan nimittäin säästää jopa miljoonia euroja.

Kaupungin tulee toimia yrittäjyyden mahdollistajana muun muassa kaavoittamalla ja tiedottamalla. Pien- ja mikroyritysten sekä freelancereiden toimintaedellytyksiä Raisiossa voidaan parantaa esimerkiksi yhteisten työtilojen avulla.

  • Pidetään lapset, nuoret ja ikäihmiset hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön keskiössä
  • Toteutetaan Lasten ja nuorten hyvinvoinnin ohjelmassa mainitut toimenpiteet pelkkien puheiden sijaan. 
  • Lähestytään lasten ja nuorten hyvinvointia kokonaisvaltaisesti perheet ja kasvuympäristö huomioiden.  
  • Toimitaan saumattomasti yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.
  • Panostetaan kotouttamistyöhön
  • Pidetään Noppa ja Olkkari toiminnassa
  • Panostetaan ikäihmisten digitaitojen kartuttamiseen ja viestitään myös muualla kuin verkossa

Nykyelämä luo lapsille ja nuorille paineita ja mielenterveyden haasteita jo pienestä pitäen. Tulevista opintopoluista ja ammateista pitäisi olla varmuus jo varhaisessa vaiheessa. Samalla yhteiskunnan tahti kiihtyy ja näytöt täyttävät työ- ja vapaa-aikamme. Ei olekaan ihme, että tutkimusten mukaan joka neljäs nuori kärsii mielenterveysongelmista.

Lasten ja nuorten pahoinvointi on yhdessä nykypäivän ilmiöiden kanssa seurausta epäonnistuneesta sosiaali-, terveys- ja koulutuspolitiikasta. Lasten ja nuorten kasvuympäristöllä on valtava merkitys. Mikäli lasten ja nuorten kasvuympäristö voi huonosti, heijastuu se suoraan lapsiin ja nuoriin. Aikuisina meidän on huolehdittava, että apu on kokonaisvaltaista, joka kattaa lapsen ja nuoren perheen ja kasvuympäristön.

On kohtuutonta syyllistää lapsia ja nuoria heidän haasteistaan. Aikuiset ovat rakentaneet tämän maailman, ja nyt meidän on yhdessä luotava turvallinen ja tukevan ympäristön nuorille. Meidän velvollisuutemme on taata jokaiselle nuorelle mahdollisuus hyvinvointiin ja sivistykseen. Raisiossa on juuri valmistunut erinomainen Lasten ja nuorten hyvinvointiohjelma vuodelle 2025. Nyt on päättäjien velvollisuus seurata, että ohjelman suositukset ja tavoitteet toteutuvat, eikä lasten ja nuorten hyvinvoinnista leikata yhtään enempää.

Sote-uudistuksen yhteydessä sote-palveluiden tuottamisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille. Kaupungit ovat kuitenkin yhä vastuussa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä, eikä tätä vastuuta saa unohtaa. Hyte-indikaattorit ja TEAviisarin mittarit ovat tärkeitä työkaluja arjen työssä.

Raision tulee pitää lapset, nuoret ja ikäihmiset hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön keskiössä. Pidetään Noppa ja Olkkari toiminnassa ja tiedotetaan niiden tapahtumista ja palveluista monikanavaisesti. Panostetaan kuntalaisten digitaitojen kartuttamiseen ja tarjotaan samalla palveluja ja viestintää myös muualla kuin verkossa. 

Raisiolaisista jo joka kymmenes on monikielinen. Samalla kun maan hallitus leikkaa kotouttamiseen varatuista määrärahoista, meidän on toimittava päinvastaisesti. Panostamalla kotouttamiseen yhdessä riittävien sivistyksen resurssien ja laadukkaan TE-toiminnan kanssa varmistamme, että jokainen raisiolainen pysyy matkassa.

  • Pidetään ryhmäkoot maltillisina
  • Panostetaan ennaltaehkäisyyn, tukeen ja erityisopetukseen
  • Kuunnellaan tarkalla korvalla varhaiskasvattajien ja opettajien toiveita
  • Lisätään avustajia ja ohjaajia kouluihin ja päiväkoteihin
  • Pidetään Raision lukio ja Raseko jatkossakin kaupunkimme ylpeydenaiheina
  • Päivitetään koulu- ja päiväkotiverkkoa käsi kädessä asuinaluesuunnittelun kanssa

Uusien koulujen ja päiväkotien rakentuessa opetuskäytössä olevat tilat muuttuvat turvallisemmiksi ja yhdenvertaisemmiksi. Samalla Raisioon syntyy lisää harrastustiloja yhdistysten ja seurojen iltakäyttöön. 

Meille Raision Vasemmistoliitossa on tärkeää, että investointipaineiden keskellä myös laadukkaasta opetuksesta ja kasvatuksesta pidetään kiinni. Palveluiden suunnittelu lähtee lasten ja nuorten tarpeista. Panostamme pienempiin ryhmäkokoihin, pidämme kiinni kehutuista pienryhmistämme, lisäämme avustajia ja ohjaajia sekä kehitämme erityisopetusta. Ennaltaehkäisy on parasta lääkettä oppimisen vaikeuksiin. 

Tukiopetusta, suomi toisena kielenä -opetusta, kielitietoista opetusta sekä osa-aikaista erityisopetusta pitää olla saatavilla riittävästi. 

Koulu- ja päiväkotiverkkojen suunnittelu kulkee käsi kädessä asuinalueiden suunnittelun kanssa. Segregaatiota puretaan rakentamalla monimuotoisesti eri puolille kaupunki ja pitämällä kaikki asuinalueet elinvoimaisina ja lähellä palveluita.  

Raision lukio ja Raseko ovat ylpeydenaiheitamme – pidetään oppilaitokset elinvoimaisina jatkossakin. Raisiossa opiskelevia muualta tulleita toisen asteen opiskelijoita tuetaan tarjoamalla edullisia vuokra-asuntoja myös nuorten saataville.

Varhaiskasvattajat ja opettajat ovat alansa parhaita asiantuntijoita. Raision Vasemmistoliitto kannattaa päätöksentekoa, joissa kentällä työskentelevien toiveet huomioidaan mahdollisimman hyvin.

  • Lisätään monikäyttöisiä harrastustiloja ja tukea seuroille ja yhdistyksille
  • Turvataan Raision harrastamisen malli (RaiHa)
  • Tehdään päätös seudullisesta uimahallista
  • Varmistetaan kulttuurikoordinaattorin tehtävän perustaminen Raisioon
  • Rakennetaan Raisio-talo monenlaiseen harrastamiseen
  • Hankintaan kerhotila joka lähiöön
  • Tarjotaan kulttuuririentoihin oikeuttavaa Let’s Go Nauti -korttia Let’s Go Liiku -kortin rinnalla
  • Rakennetaan omatoimikirjasto Myllypellon yhtenäiskouluun
  • Kirjasto kunniaan ja Raisiosta Suomen lukutaitoisin kaupunki!
  • Ei kulttuurileikkauksille!

Meillä Raisiossa on vaikuttava valikoima paikkoja liikkua ja urheilla: kovinkaan monelta keskikokoiselta kaupungilta tuskin löytyy niin uimahallia, yleisurheilukenttää, pumptrack-rataa, frisbee golf -mahdollisuuksia, ulkokuntosaleja ja täysikokoista jalkapallokenttää pienempien kenttien ohella.

Vielä ei ole kuitenkaan valmista: kaupungin kuntosalit ovat pieniä ja kalusto vanhaa, tanssisalit ovat kovassa käytössä ja kamppailulajeilta puuttuu kunnon tilat. 

Raisiossa on selkeä puute sellaisista harrastustiloista, jotka ovat monikäyttöisiä ja muunneltavissa. On tärkeää muistaa, että tilojen käyttäjät eivät ole vain lasten ja nuorten harrasteseuroja tai ammattilaisjoukkueita, vaan joukosta löytyy myös eläkeläisten yhdistyksiä ja höntsäilykerhoja.

Raisioon tarvitaan jatkossa Raisio-talo, josta löytyy monipuolisesti muunneltavia tiloja niin yhdistysten, liikuntaseurojen kuin kulttuurinkin käyttöön. Tilat mahdollistaisivat taiteen perusopetuksen järjestämisen, bändien ja orkesterien harjoitustilat ja viikonloppukäytössä myös esitysten, keikkojen ja näytösten järjestämisen.

Uimahallimme Ulpukka on tuttu ja toimiva. Tulevalla valtuustokaudella Raision kaupunginvaltuustolle tulee kuitenkin päätettäväksi, mikä on Ulpukan tulevaisuus. Peruskorjaammeko vanhaa vai rakennammeko uutta? Seudullinen uimahalli olisi kustannustehokas ja toimiva ratkaisu, joka mahdollistaisi myös isomman ja modernimman ratkaisun.

Raision harrastamisen malli RaiHa on kaupunkimme menestystarina. Jokaisella peruskoululaisella on mahdollisuus osallistua monenlaiseen harrastustoimintaan maksuttomasti ja koulupäivän aikana. RaiHan jatkuvuudesta tulee pitää huolta myös nykyisen rahoituskauden jälkeen.

Taloudellisesti tiukat vuodet ovat perinteisesti näyttäneet, kuinka helppoa kulttuurista on leikata. Me Raision Vasemmistoliitossa näemme kulttuurin ihmisten arkea ja hyvinvointia tukevana voimavarana – emme vain ylimääräisenä kivana tai rahareikänä. Raisioon tarvitaan jatkossa kulttuurikoordinaattori, jonka tehtävänä on monialainen kulttuuritapahtumien koordinointi ja viestintä. Raision museo Harkko ja sen näyttelyt on vihdoin saatu ihmisten luo. Nyt Harkon rahoituksesta on pidettävä huolta, jotta laadukkaat näyttelyt saadaan varmistettua jatkossakin. 

Raision kirjasto on ylpeydenaiheemme, ja sen resurssit tulee taata jatkossakin. Kirjasto ei pyöri ilman ammattitaitoista henkilökuntaa. Kirjaston järjestämät tapahtumien, näyttelyjen ja muun oheistoiminnan vaikuttavuus tulee ymmärtää erityisesti matalan kynnyksen toimintana, joka tuo kuntalaiset kirjaston palvelujen pariin. Raision tulee panostaa jatkossa lukutaitotyöhön yhä vahvemmin ja varmistaa kouluyhteistyön jatkuminen. Kirjastosta tulee löytyä aineistoa lainattavaksi jokaisen raisiolaisen kotikielellä. Raisioon rakentuu tulevina uusi yhtenäiskoulu (työnimi Myllypellon yhtenäiskoulu), johon suunnitellaan koulukirjastoa. Me Raision Vasemmistoliitossa kannatamme koulukirjaston avaamista kuntalaisille ilta-aikaan omatoimikirjastona. 

Kaupungille tarvitaan Let’s Go Liiku -kortin periaatteita noudattava Let’s Go Nauti -kortti, jolla pääsee niin paikallisten kulttuuripalvelujen ja- tapahtumien kuin Raisio-opiston kurssien pariin ilman erillistä maksua.

  • Tavoitteena vihreä ja elinvoimainen keskusta
  • Tarjotaan keskustassa maksutonta ja kaikille avointa kaupunkitilaa myös E18-remontin jälkeen
  • Turvataan kohtuuhintainen asuminen
  • Edistetään lähijunaliikennettä 
  • Velvoitetaan kaupunki ylläpitämään yksityisteitä
  • Taataan pääsy joukkoliikenteeseen Raision joka kolkasta Raision sisäisen joukkoliikennesuunnitelman avulla
  • Pidetään merenranta kaikkien kuntalaisten käytössä
  • Tarjotaan palveluita myös keskustan ulkopuolella
  • Turvataan koulutiet
  • Pidetään kaikki alueet elinvoimaisina varmistamalla monipuolinen asuminen ja palvelut ympäri kaupunkia
  • Kehitetään alueita luontoa kunnioittaen ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen

Raisio tulee muuttumaan merkittävästi tulevien vuosien aikana. “Suomen suurin risteys” katoaa ja entinen kaksikerroksinen betonikeskusta on pian enää muisto vanhimpien kuntalaisten mielissä. E18-tieremontti ja sen jälkeinen uuden keskustan rakennustyö on valtava ponnistus niin viranhaltijoille kuin päättäjille. Päättäjien on tärkeää toimia kaupunkilaisten, keskustan yrittäjien ja keskustan läpikulkijoiden edunvalvojina niin remontin ajan kuin tulevaa kaupunkikuvaa suunniteltaessa. 

Tulevasta keskustasta tulee löytyä viheralueita, yhteistä maksutonta kaupunkitilaa sekä liiketiloja monenlaisiin tarpeisiin. Keskustan tulee soveltua niin oleiluun, tapahtumien järjestämiseen kuin kauppojen ja ravintoloiden tarpeisiin. Keskustaan mahtuu jokainen iästä ja taustasta riippumatta.

Kävely- ja pyöräväylistä on pidettävä huolta myös E18-remontin aikana ja sen jälkeen. Koulumatkat on pidettävä turvallisina myös tietyön aikana. Tähän asti Raision keskustan läpi pyöräily on ollut vaikeaa jatkuvien tien ylitysten ja puolen vaihtamisten takia. Jatkossa kaupungin tulee mahdollistaa mukava saapuminen keskustaan kaikenlaisilla kulkuvälineillä, mutta myös varmistaa, että työmatkapyöräily Turkuun onnistuu nopeasti ja sujuvasti.

Raision Vuokra-asunnot -yhtiön on rakennettava monipuolisesti erilaisia asuntoja kaupunkiin. Vuokrat on pidettävä kohtuuhintaisina ja asuntovalikoimasta tulee löytyä asuntoja monenlaisten ihmisten, perheiden ja elämäntilanteiden tarpeisiin. Pienien asuntojen ohella myös perheasuntoja tarvitaan nykyistä enemmän. 

Alueet on kaavoitettava niin, että ympäri kaupunkia asuu erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista, tulotasoista ja elämäntilanteista. Lähiöt ja asuinalueet pidetään elävinä varmistamalla, ettei palveluita ole keskitetty vain keskustaan tai Myllyn alueelle. Kaupungin tulee tehdä johdonmukaisesti työtä yrittäjien ja palveluntarjoajien kanssa, jotta palveluita saadaan tuotua myös keskustan ulkopuolelle.

Raision sisäiseen joukkoliikenteeseen tulee panostaa tulevina vuosina. Joukkoliikenteen tulee yltää paremmin myös Raision laitamille, ja joukkoliikenneverkon kehityksessä tulee pitää huolta myös uusista, rakentuvista asuinalueista. Satamaan tarvitaan bussipysäkki.

Raision tulee tehdä yhteistyötä muiden Varsinais-Suomen kuntien kanssa sen puolesta, että lähijunaliikenne toteutuu. Tampereen seutu on loistava esimerkki elinvoimaisesta alueesta, jossa keskuskaupungin kasvusta hyötyvät myös naapurikunnat. Raision tulee pitäytyä mukana keskusteluissa kun päätetään, mihin Turun ratikka laajenee tulevina vuosina. 

Kaupungin tulee jatkaa yksityisteiden ylläpitoa.

Merenranta ja satama pidetään kaikkien kuntalaisten käytössä. Satama-alue kehittyy, mutta alueelle tulee jättää tilaa myös maksuttomalle oleilulle. Muutostyöt tulee tehdä luontoa kunnioittaen. Satamaan ei tule rakentaa asuinrakennuksia. Temppelivuori tulee pitää virkistyskäytössä jatkossakin.

  • Joka pihalta lähimetsään – varmistetaan elinvoimaiset virkistysalueet joka puolella kaupunkia
  • Kartoitetaan arvokkaat luontoarvot ja suojeltavat alueet
  • Jätetään yhä useampi niitty ja vihervyöhyke luonnontilaan
  • Jatketaan aurinkopaneelien lisäämistä kaupungin kiinteistöihin
  • Varmistetaan  omistajaohjauksen avulla, että yhtiömme noudattavat  kestävän kehityksen periaatteita

Keskustan risteys, Myllyn alue, E8-tie, E18-tie – monien mielissä Raisio on joukko liikenteen solmukohtia, mutta onneksi me raisiolaiset tiedämme paremmin! Raisiosta löytyy upeita luonto- ja virkistysmahdollisuuksia aina Alppiruusupuistosta Temppelivuoren luontopolkuihin. Me Raision Vasemmistoliitossa tahdomme varmistaa, että kaupunkilaisilla on jatkossakin mahdollisuus päästä nauttimaan luonnosta helposti ja nopeasti. Jokaisesta kaupunginosasta on löydytävä lähimetsiä ja virkistysalueita, minkä lisäksi nykyisistä viheralueista on pidettävä hyvää huolta.

Raisioon on suunnitteilla luontoselvitys, jossa kartoitetaan Raision nykyiset luontoarvot. Luontoselvityksen tulee toimia jatkossa kaiken aluesuunnittelun ja kaavoituksen pohjana. Uusia asuinalueita tulee rakentaa niin, että asuminen on tiivistä, mutta viihtyisää. Lähimetsät tulee säilyttää ja uusia suojeltavia alueita tulee kartoittaa.

Kaupungin tulee tukea asukkaita ja yrityksiä vihreässä siirtymässä ja näyttää mallia siirtymällä kaupungin kiinteistöissä uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Kaupungin kiinteistöihin on alettu jo lisätä aurinkopaneeleja, ja nyt hyvin alkanutta työtä on syytä jatkaa.

Raision kaupunki on oman toimintansa ja esimerkkinsä lisäksi vastuussa myös tytäryhtiöidensä vastuullisuudesta. Onkin erityisen tärkeää, että vastuullisia ja vihreitä valintoja tehdään myös tytäryhtiöissä, eikä mennä hankinnoissa vain sieltä, missä aita on matalin.

  • Pidetään kiinni kaupungin työntekijöilleen tarjoamista henkilöstöeduista
  • Satsataan riittävästi resursseja TE-palveluihin heti alusta alkaen
  • Työttömyysprosentti laskuun: tavoittenamme on saada Raision työttömyysprosentti alle Varsinais-Suomen keskiarvon
  • Tavoitteeksi työmarkkinatuen kuntaosuuden saaminen laskuun
  • Tarjotaan työvoimapalveluja myös kasvotusten, ei vain puhelimitse ja diginä
  • Tehdään työllisyyspalvelujen tuottamisessa jatkuvaa yhteistyötä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa
  • Tiedotetaan työttömiä Let’s Go Liiku -kortin eduista
  • Räätälöidään nuorille omia  TE-palveluita, jotka tukevat opiskelu- ja työpaikkojen löytymistä elämäntilanteen kokonaisvaltaisesti huomioiden
  • Tarjotaan pienyrittäjille, freelancereille ja startupeille yhteinen työskentelytila keskustassa

Vuoden 2025 alussa TE-palvelut siirtyvät valtiolta kuntien järjestämisvastuulle. Varsinais-Suomeen perustetaan Turun työllisyysalue, jonka vastuukuntana toimii Turun kaupunki, jolle osa palveluista ja tehtävistä keskitetään. Raisioon puolestaan tulee uusi työvoimapalveluiden toimipaikka, joka tarjoaa palveluita myös lähialueen kunnille.

Työllisyyspalveluiden tuottamisen myllerryksessä päättäjien on tärkeää pitää silmät auki ja valvoa raisiolaisten saamien palvelujen laatua. Valtion kunnille maksamat korvaukset ovat näillä näkymin jäämässä liian pieniksi, mikä aiheuttaa haasteita palveluiden järjestämiseen. Työvoimapalvelujen uudistamiseen on satsattava kuitenkin heti kunnolla resursseja, jotta palveluiden tuottamiselle saadaan rakennettua heti hyvät raamit. 

Hyvä työllisyydenhoito on pitkällä aikavälillä kunnille myös toimi, joka säästää kustannuksia. Tavoitteenamme pitää olla työmarkkinatuen kuntaosuuden, pitkäaikaistyöttömistä maksamamme ns. sakon, saaminen laskuun.

Nuorille on räätälöitävä palveluja, jotka edesauttavat mielekkäiden opiskelu-  ja työpaikkojen löytymistä. Palveluita tulee tarjota myös kasvotusten, ei vain puhelimitse ja diginä. Palveluiden tulee ottaa työnhakijan kokonaistilanne huomioon.

Kaupungin on tehtävä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa yhteistyötä ja pienille toimijoille on tarjottava mahdollisuus osallistua työllisyyspalvelujen kilpailutuksiin.

Raision työttömyysprosentti saadaan laskuun. Tavoitteenamme on saada työttömyysprosentti alle Varsinais-Suomen keskiarvon. Työttömien arkeen tulee löytää monipuolisia tukipalveluja kunnan eri sektoreilta. Let’s Go Liiku -kortin hakemisesta ja mahdollisuuksista tulee tiedottaa paremmin, minkä lisäksi kaupungille tarvitaan Let’s Go Nauti -kortti, jolla pääsee niin paikallisten kulttuuripalvelujen ja -tapahtumien kuin Raisio-opiston kurssien pariin ilman erillistä maksua.

Raision kaupungin tulee tarjota pienyrittäjille, freelancereille ja startupeille yhteinen työskentelytila keskustasta. Samalla keskustan elinvoima tulee varmistaa myös E18-remontin aikana.

Aikana, jolloin erityisesti opettajista ja varhaiskasvattajista on pulaa, Raision kaupungin tulee näyttäytyä mielekkäänä ja kilpailukykyisenä työpaikkana. Kaupungin tulee pitää kiinni työntekijöiden nykyisistä henkilöstöeduista. Työntekijöiden koulutukseen tulee satsata niin, että kouluttautumaan pääsevät myös ne työntekijät, joilla ei ole aikaa muun työnsä ohessa katsoa webinaareja. Esihenkilöiden johtamisosaamista on kehitettävä jatkuvasti.

Voit myös halutessasi ladata koko kuntavaaliohjelman klikkaamalla alla näkyvää otsikkoa:

Raision Vasemmistoliiton
kuntavaaliohjelma 2025